Als je vliegangst uit een combinatie van angsten bestaat, is het lastiger er vanaf te komen.
Claustrofobie
Claustrofobie is de angst die het vaakste samen gaat met een andere angst.
In een vliegtuig zit je met relatief veel mensen in een kleine ruimte. Dat kan je het gevoel geven dat je geen kant uit kunt. Als je daar teveel bij stil staat, zal dat je niet helpen. Je hebt namelijk veel tijd om na te denken: als je niet uitkijkt, gaan je gedachten met je op de loop. Geef je hersenen daarom een andere bezigheid. Lees een spannend boek, kijk naar de films die worden gedraaid, luister naar je favoriete muziek. Je hoofd buigen over een moeilijke kruiswoordpuzzel, of een gesprekje voeren met je buurman is ook goede afleiding. Doe er wat aan. Kijk bij de oplossingen op deze site.
Hoogtevrees
Hoogtevrees is zo’n voorbeeld van een andere angst. Je zit in een vliegtuig dat kilometers boven de aarde zweeft en denkt aan de open ruimte onder je. Daar word je niet rustiger van. Probeer er anders naar te kijken: kijk uit het raampje en probeer te genieten van wat je ziet. Wat je ziet, ligt aan je bestemming. Bij helder weer kun je besneeuwde bergtoppen of eilandjes in de zee zien en boven Afrika zie je woestijnen in verschillende kleuren, afgewisseld met groene oases. Een prachtig gezicht, als je er oog voor hebt.
Doe er wat aan. Kijk bij de oplossingen op deze site.
Bang om neer te storten?
Angst om neer te storten zit dichtbij hoogtevrees. Tijdens bijna alle (ja, alle!) vluchten is er wel turbulentie. Dit kan heel licht zijn en gepaard gaan met wat schommelingen, of heftiger, dan zakt het vliegtuig wel eens een paar meter naar beneden. Dat is een vervelend gevoel, maar geen reden om je ongerust te maken. Turbulentie heeft met luchtverplaatsingen te maken. Een vliegtuig is er voor gemaakt om te kunnen zweven en om in de lucht te blijven. Maak je riem vast en probeer je gedachten te verzetten. Kijk om je heen en zie hoe de andere mensen ontspannen in hun stoel naar de film kijken, of hoe ze rustig van hun eten genieten. Lach eens bemoedigend naar iemand anders die ook angstig is.
Doe er wat aan. Kijk bij de oplossingen op deze site.
De angst om ziek te worden
Angst om ziek te worden bestaat ook. Onderzoek eens hoe realistisch deze angst is: waarom zou je juist nu ziek worden? Je bent kerngezond het vliegtuig ingestapt, hooguit een beetje zenuwachtig.
Doe er wat aan. Kijk bij de oplossingen op deze site.
Elk vliegtuig is uitgerust met een doos met daarin de belangrijkste benodigdheden om eerste hulp te bieden. Mocht het nodig zijn, dan is er gekwalificeerd personeel aan boord om je te helpen. In ernstige situaties wordt er een noodlanding gemaakt.
Bang om dood te gaan
Bang om dood te gaan is ook een nare gedachte, maar er is geen enkele reden om te denken dat je in een vliegtuig een groter risico loopt dan in een auto. Er is zelfs bewezen dat vliegen veiliger is dan autorijden, en in de auto stap je bijna dagelijks zonder na te denken! Dat nadenken, daar zit het hem in. Probeer die nare gedachte eens om te buigen naar een plezierige gedachte!
Doe er wat aan. Kijk bij de oplossingen op deze site.
Denk aan de bestemming waarnaar je onderweg bent. Zie jezelf op dat mooie strand lopen, of in dat heerlijke, frisse water zwemmen.
Controleverlies
Controleverlies kan heel vervelend zijn. Het klopt dat je geen controle hebt over wat er in de cockpit gebeurt, maar je hebt wél controle over hoe het met jou gaat! Zorg voor geruststellende en relativerende gedachten. Je mag jezelf best vermaken met leuke dingen: loop eens door het vliegtuig en kijk wat voor mensen er meevliegen. Maak een praatje met ze: wat gaat je medepassagier doen op de plaats van bestemming? Luister geïnteresseerd en misschien doe je zelf nog ideeën op.
Doe er wat aan. Kijk bij de oplossingen op deze site.
Blijf in contact