Mindtuning

Irreële Angst

Er zijn veel soorten angst. Vliegangst valt onder de irreële angsten, dat wil zeggen dat het een niet-realistische angst is. Hoe kan dat? De angst voelt namelijk wel echt aan. Het is belangrijk de achterliggende gedachte van deze angst te vinden en deze te onderzoeken.

Twee soorten vliegangst

Je kunt vliegangst globaal verdelen in twee groepen. Onder de eerste vallen mensen die bang zijn om neer te storten. Ze kunnen zich gewoon niet voorstellen dat zo’n groot en zwaar vliegtuig in de lucht blijft zweven. Laten we dit technische angst noemen. Dit is een verklaarbare vorm van angst.

Daarnaast heb je mensen die een combinatie van angsten hebben. Denk hierbij aan claustrofobie, hoogtevrees, angst om ziek te worden, of angst om dood te gaan.
Ook het gevoel alle controle te verliezen kan een rol spelen. Je hebt geen controle over het weer onderweg, de vaardigheden van de piloot, of de instrumenten waarmee hij werkt.
Doe er wat aan. Kijk bij oplossingen op deze site.

Vertrouwen in het vliegtuig

Snap je niet hoe vliegen mogelijk is? Laat je eens voorlichten door iemand die daar verstand van heeft. Dit hoeft echt geen diepgaand onderzoek te zijn: als je het een beetje begrijpt, geeft dat al rust.
Doe er wat aan. Kijk bij oplossingen op deze site.

Of kijk eens naar een vogel, die maakt net als een vliegtuig gebruik van lucht en wind. Maar heb je ooit een vogel met vliegangst gezien?

Vertrouwen in de piloot

In de cockpit zit de piloot, die het vliegtuig bestuurt. Naast hem zit de copiloot; hij weet net zoveel weet van vliegen als de piloot. Schrik dus niet als je de piloot af en toe door het vliegtuig ziet lopen. Hij is een mens, zoals jij en ik en wil ook wel eens zijn benen strekken of naar het toilet gaan. Of gewoon een praatje maken met zijn collega’s, die de passagiers verzorgen.

Een piloot is een gekwalificeerd iemand met een afgeronde studie die, net als jij, weer - levend en wel - vaste grond onder de voeten wil voelen.

Vertrouwen in de techniek

Het vliegtuig zelf is een kostbaar vervoermiddel. Je kunt ervan uitgaan dat een vliegtuigmaatschappij er alles aan doet om het goed te onderhouden. Ze zijn er niet op uit hun kostbare bezit te verliezen. Dat zou een financiële aderlating zijn en komt hun reputatie niet ten goede.

Geef de controle over

Als je vertrouwen hebt in het vliegtuig, de techniek en de piloot, laat het dan los. Het is niet mogelijk om controle over zelfs maar één van deze zaken te hebben; maak je er dus niet meer druk om.
Doe er wat aan. Kijk bij oplossingen op deze site.

Geniet van de vlucht.

Direct aan de slag
met het oplossen van je probleem?

Dat kan nu ook online!
Klik HIER voor meer info.

Van fobie naar vrijheid

Boek: Van fobie naar vrijheid
Angst om met een auto de snelweg op te gaan, angst om te blozen, om naar een verjaardag te gaan. Dertien procent van de Nederlandse bevolking krijgt ooit te maken met een fobie.


Blijf in contact

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon
Vimeo icon
YouTube icon